dilluns, 12 de gener del 2015

PARÍS PLANTA CARA A LA JIHAD

  • La capital francesa es converteix en escenari de la major manifestació en la història del país. 
  • Els dirigents mundials recolzen als francesos en el dolor i en la defensa sense fissures de la llibertat.


Un dia per a la història. França va protagonitzar aquest diumenge un moment d'unitat nacional sense precedents des que els francesos van sortir a celebrar l'alliberament de París el 25 d'agost de 1944. La gran manifestació republicana, convocada per François Hollande després dels tràgics atemptats que han costat la vida a 17 persones , va inundar els carrers de la capital francesa d'un clam sense fissures contra el terrorisme, d'un cant a la llibertat i la democràcia. Va ser també un emotiu homenatge als periodistes de la revista 'Charlie Hebdo', assassinats a sang freda pels germans Kouachi, ia la llibertat d'expressió. En aquesta simbòlica marxa per plantar cara als fanatismes, el president de la República francesa va estar acompanyat per 44 caps d'Estat o de Govern, entre ells l'espanyol Mariano Rajoy, el britànic David Cameron o l'alemanya Angela Merkel. També el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbàs, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Tots van oferir al món una imatge de fermesa, condensada en el gest dels seus braços units en la capçalera de la manifestació parisenca, que va partir de l'emblemàtica Plaça de la República cap a les 15.30 hores sota un sol radiant. Flanquejat per la cancellera alemanya i el president de Mali, Ibrahim Bukarar Keita, qui el 2013 va obtenir l'ajuda militar francesa per impedir que el radicalisme islàmic es fes amb el control del país, Hollande i la resta del seguici iniciar la marxa després d'un minut de silenci en memòria de les víctimes.

Quaranta-cinc minuts després, els líders es van encaminar al Palau de l'Elisi i van deixar tot el protagonisme a la gent, que va aportar un rècord per a la història: 3,7 milions de persones van desfilar per tot el territori francès. Només a París ho van fer 1,5 milions en un notable ambient de respecte i companyonia que va semblar encomanar al propi Hollande, més afectuós en els seus gestos del que acostuma. Com quan se'l va veure consolar amb un sentit abraçada a Patrick Pelloux, metge i col·laborador de 'Charlie Hebdo' que arrossega la pena de no haver pogut salvar la vida dels seus companys, tot i haver acudit ràpidament a socórrer després del tiroteig mortal.

O una mica abans, al posar amb una Merkel enterament de dol que va fer descansar el seu cap a l'espatlla del president francès. També hi va haver espai per saludar els familiars i amics de les víctimes dels terroristes: els dibuixants, reporters i col·laboradors de la revista, el policia musulmà que custodiava la seu de la publicació, la jove policia municipal abatuda al sud de París i els quatre ostatges d'una botiga jueva de l'est de la capital.




MÁS DE 50 DIRIGENTES: Samarás (Grecia), Rajoy (España), Cameron (Reino Unido), Juncker (Comisión Europea), Netanyahu (Israel), Keita (Mali), Hollande (Francia), Merkel (Alemania), Abbás (Palestina), Rania y Abdulá (Jordania) y Renzi (Italia), entre otros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada